Nieuwbouw in Bunschoten

Zwemmen in het Eemmeer, cultuur snuiven in de historische dorpskern van Spakenburg of een snelle boodschap in Bunschoten. Deze centraal gelegen plek heeft zo veel te bieden. Hier woon je in de polder, samen met een trouwe en hechte gemeenschap en omringd door tradities en geschiedenis.

Een rijke geschiedenis

Vroeger waren Bunschoten en Spakenburg twee losse dorpen met een geheel eigen karakter. Vissersdorp Spakenburg, gelegen aan de voormalige Zuiderzee, kent vele tradities en is heerlijk authentiek gebleven. Je komt hier tot op de dag van vandaag nog steeds vrouwen in kenmerkende Spakenburgse klederdracht tegen. Bunschoten is daarentegen een agrarisch dorp dat in 1355 zelfs stadsrechten kreeg. De kern heeft een bijzondere middeleeuwse bouw en de ovaalvormige ringstructuur verwijst naar een stad met verdedigingswerken. Met de bouw van meerdere nieuwe wijken zijn de dorpen Bunschoten en Spakenburg steeds dichter naar elkaar gegroeid. Nu wordt er - op de oude dorpskernen na - geen onderscheid meer gemaakt tussen de twee. De gemeente telt inmiddels ongeveer 22.500 inwoners en de samensmelting heeft geen invloed op de uitgesproken karakters van de twee dorpen.

Altijd wat te beleven

Er is altijd wat te beleven in de gezellige Bunschotense dorpsstraat of het centrum van Spakenburg. Van exposities tot muziekevenementen en van een wintermarkt tot de jaarlijkse intocht van de goedheiligman. Breng elke zomer een bezoek aan de Visserijdag of de Spakenburgse Dagen. Deze vier dagen in juli en augustus zitten barstensvol cultuur en muziek, om over de grootse braderie nog niet te spreken.

Cultureel erfgoed

In de Spakenburgse haven schittert de oudste scheepstimmerwerf van Nederland, waar meester scheepsbouwers nog elke dag de grootste bottervloot ter wereld onderhouden. Loop door de geschiedenis van dit oude vissersdorp en bekijk de oude vissershuisjes bij de visafslag. Luister vanaf de oude houten bankjes naar de veilingmeester en houd je vinger aan de knop zodra de sirene loeit. Wie weet neem jij een visje mee naar huis.

Ook nemen meerdere musea in de buurt je terug in de tijd en laten je het leven van 100 jaar geleden zien. Van Museum Spakenburg tot het Klederdracht- en Visserijmuseum. Het rijke boerenleven van Bunschoten-Spakenburg komt hier tot leven. Oh en als er genoeg wind staat, draait op woensdag en zaterdag Korenmolen de Hoop. Een monument met een bijzonder verhaal. Zeker een bezoekje waard.

Nieuwbouw Bunschoten - Spakenburg
Nieuwbouw Bunschoten - Spakenburg
Nieuwbouw Bunschoten - Spakenburg
Wat gebeurt er de komende tijd? Planning Nieuwbouw in Bunschoten
Welke woning past bij jou? Woningaanbod in Bunschoten