Bunschoten-Spakenburg

Bunschoten-Spakenburg ligt bij de voormalige Zuiderzee en is heerlijk authentiek gebleven. Hier leeft de geschiedenis en blijven tradities bestaan. Met de bouw van meerdere nieuwe wijken zijn de dorpen Bunschoten en Spakenburg in de loop der jaren steeds dichter naar elkaar gegroeid. Nu wordt er - op de oude dorpskernen na - geen onderscheid meer gemaakt tussen de twee. De gemeente telt inmiddels ongeveer 22.500 inwoners.

Bunschoten

De samensmelting had echter geen invloed op de uitgesproken karakters van de twee dorpen. Zo is en blijft Bunschoten een agrarisch dorp dat in 1355 zelfs stadsrechten kreeg. De kern van het zuidelijker gelegen stuk heeft een bijzondere middeleeuwse bouw. De ovaalvormige ringstructuur hint naar de oorspronkelijk bedoelde en nooit voltooide aanleg van een stad met verdedigingswerken.

Spakenburg

Gelegen aan de vroegere Zuiderzee, tegenwoordig aan het Eemmeer, heeft vissersdorp Spakenburg een geheel eigen karakter in vergelijking met de omliggende, meer agrarische plaatsen.Het dorp staat sinds de eerste helft van de twintigste eeuw bekend om de traditionele volkscultuur. De Spakenburgse klederdracht kenmerkt zich door de zogenaamde kraplap - een breed gesteven doek in kleurrijk bloemmotief over de schouders. Deze wordt tegenwoordig nog door ongeveer 85 vrouwen gedragen.

Nieuwbouw Polderhof | Bunschoten - Spakenburg
Nieuwbouw Polderhof | Bunschoten - Spakenburg
Meer over bereikbaarheid Je leest het hier
Meer over de voorzieningen Je leest het hier